
Enter St. Elisabeth Suites & Spa
Sted: Tromsø
År: 2024
Størrelse:
Da vi ble forspurt av det lokaleide Enter Hotels & Apartments om å designe Spa i St. Elisabeth hotell meldte det seg raskt en del spørsmål rundt hva slags sted det var vi skulle skape.
Tromsø regnes som den arktiske hovedstaden og fra oktober til april er byens hoteller fullbooket av nordlys- og skiturister fra hele verden. Hvilke opplevelser ønsker vi å tilby dette segmentet og hva skal til for å gjøre St. Elisabeth spa til en destinasjon i seg selv?
Vi startet med å kikke på hotellets historie som viste seg å være svært interessant. I 1906 kom de tre nonnene Thomasia, Pamfilia og Servula fra «de Graa Søstre af den hl. Elisabeth i Breslau» til Tromsø for å drive sykehus og opplæring for utdannelsesseksjonen. De tre nonnene ble viktige pådrivere for å få bygget sykehus og kysthospital og den 10. desember 1924 kunne sogneprest Van der Velden innvie det nye hopitalet på Mellomveien.
Bygget fra sin opprinnelse og frem til i dag har inneholdt helsetjenester i ulike varianter, alt i fra kvinnehospital til terapisvømming. Dette synes vi var en hyggelig bakgrunn å fundamentere et spa på.
De fysiske rammene for etableringen av spaet var et eksisterende terapibasseng med tilhørende garderober og treningssenter i hotellets kjeller. Lokalenes beskaffenhet med lav takhøyde, tykke betongvegger, lite dagslys, mange og lange korridorer bød på en del utfordringer. Både i forhold til personflyt og hvordan man kunne gjøre transportetappene til en hyggelig opplevelse og i forhold til å knytte sammen de ulike aktivitetene i spaet på en god måte.
Vi bestemte oss for å løfte blikket og se på hvilke kvaliteter vi har rundt oss i nord, også utover de åpenbare som nordlyset og midnattssolen. De nord- norske årstidene byr på store kontraster og nokså ofte- brå overganger.
«The Northern state of mind”- en mentalitet som imiterer naturen med sine konstante skiftninger gjennom årstidene. Vi mennesker er også i konstant bevegelse og årstidene gir en rytme til denne reisen med sine skiftninger i lys, temperatur, lukt, lyder og energi. Vi ønsket å overføre denne reisen gjennom årstidene inn i St. Elisabeth Spa.
For å skape en hyggelig overgang mellom spaet og det som allerede var påbegynt av byggherre med farger og materialer i hotellets resepsjon i etasjen over ble det naturlig å starte med årstiden høst.
Høsten er en årstid hvor sommerens energi avtar og vi forbereder oss til en ny rytme med roligere takt. Virkemidler i interiøret i dette arealet er mørkt tregulv, varme fargetoner på vegg og i tak og en dempet belysning. Her utdeles badekåpe og tøfler før gjesten går inn i neste sone som er vinter.
Vinterens uttrykk er i stor kontrast til høsten med sine hvite blanke flater som kan minne om innsiden på en snøhule. Andre virkemidler i denne sonen er Altaskifer på gulvet utformet som tråkkheller, her er gulvvarmen slått av for å understreke følelsen av vinter.
Videre inn i neste gangsone fortsetter tråkkhellene i Altaskifer, men nå er gulvvarmen slått på og fargepaletten på veggene er en kombinasjon av frisk grønn og veggfliser med rillete overflate som gir taktilitet og liv. Det begynner å våres.
Den lette lyse vårstemningen dras videre inn i bassengområdet hvor vi fortsetter med innslag av grønt i form av soner med grønne fliser. Vannspeilet med sin turkise farge gir også en friskhet til rommet. En utfordrende akustikk er løst med en kraftig spilehimling av Kebony og bakenforliggende akustikkhimling.
Innerst i denne vandringen gjennom årstidene ligger «relaxrommet» med en sommerlig tilbakelent stemning. Åpne flammer og komfortable møbler inviterer til ro og avslapning.
Generelt har det vært viktig å lage et konsept hvor gjestene får en opplevelse av variasjon og føler endringene fra rom til rom i temperatur og stemning. Som kontrastene og variasjonene i de Nord- Norske årstidene.